Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Β΄ΤΑΞΗ
ΜΑΘΗΜΑ |
ΩΡΕΣ/ΕΒΔ |
Γεωπονία & Ανάπτυξη |
2Θ |
Εισαγωγή στη Γεωργική Παραγωγή |
2Θ+4Ε |
Περιβάλλον και Γεωργία |
2Θ+1Ε |
Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων |
2Θ+3Ε |
Εισαγωγή στη Γεωργική Οικονομία |
2Θ |
ΣΥΝΟΛΟ |
18 |
Γ΄ ΤΑΞΗ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΑΘΗΜΑ |
ΩΡΕΣ/ΕΒΔ |
Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων |
3Θ+2Ε |
Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων |
3Θ+2Ε |
Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων |
3Θ+3Ε |
Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων |
2Θ+2Ε |
Συσκευασία Τροφίμων |
2Θ+1Ε |
ΣΥΝΟΛΟ |
23 |
Δείτε το πρόγραμμα σπουδών της Β΄ και της Γ΄ τάξης του τομέα.
Επαγγελματικά Δικαιώματα - Τομείς Απασχόλησης
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:
- να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοι, βιότοποι κ.α.)
- να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον
- να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής
- να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων
- να παρακολουθεί και να επεμβαίνει. στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμή παραγωγής εργοστασίου)
- να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα
- να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους
- να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊοντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους
- να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής
- να ελέγχει σε στοιχείωδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία
- να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή
- να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύτεται βασικά γεωργικά προϊόντα
- να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους
- να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
- να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων
- να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο
- να γνωρίζει να συναλλάσεται
- να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας.